Dünyamızda yaşayan insanların yaklaşık yüzde sekseni kısıtlı nefes aldığı için yaşam kalitesi farkında olmadan olumsuz yönde etkileniyor. Evet yanlış duymadınız yüzde seksenlik bir kısma sahip olan insan nüfusu nefes alma kalitesinin düşüklüğü yüzünden verimsiz bir hayata mahkum. En şaşırtıcısı ise bu yüzde seksenlik kısım akciğer kapasitelerinin yaklaşık yüzde yirmi veya …
Daha fazla oku“Beyaz Mantolu Adam” Oğuz Atay
Oğuz Atay “Beyaz Mantolu Adam” adlı öyküsünde sıra dışı kahramanıyla var oluşu, insanı ve kalabalığı sorgulamıştır. Öyküsünde insanı ve kalabalığı sorgulayan Atay kendine, kendi emeğine, dünyaya ve yaşama yabancılaşmış, kapitalist pazarın bir unsuru olarak işleyen çarklardan biri haline gelmiş insanı anlatır. Meta kadar metalaşmayı, bu çarklardan biri olmayı reddeder. Tıpkı, …
Daha fazla okuEdebiyat ve Yemek
“Mutfak kültürü, bana birçok hikâye yazdırdı” (Mario Levi) Herhangi bir hikayede ya da romanda okursunuz o sahneyi. Karakterimiz yemek yer sevdikleriyle ya da tek başına. Ve o sahne iz bırakır aklınızda. Belki o an, orada olmak istediğinizden, belki de o sahne sizi kendi geçmişinize götürdüğünden… Esasında edebiyat geleneğimiz ‘gurme dokunuşlar’ …
Daha fazla okuDr. Orhan Özdemir’in Kaleminden 21. Yüzyıl Masallarına Genel Bakış
Altaylardan Uygurlara, Orta Asya’dan Avrupa içlerine kadar bütün Türk yurtlarından ve Mezopotamya’dan binlerce masal derlendi. Masallarda –fantastik ögeler olsa bile- insan hikayesi ve insan sıcaklığı vardır. Bir halkın tarihi, anadilinin incelikleri ve renkleri, düşünce zenginliği, geleneği, göreneği, duygu ve davranış biçimleri, terbiye ve edebi, -kültürle ilgili akla ne gelirse- hepsi …
Daha fazla oku“Siz Hiç Ismarlama Hikaye Yazdınız Mı?”
Siz hiç ısmarlama hikaye yazınız mı? Haldun Taner bu soruya şu cevabı verir:”Evet yazdım.’Atlantis’ dergisi zaman üzerine özel bir sayı çıkarıyormuş.Çeşitli ülkelerin bazı hikayecilerine,bu arada da bana,bu tema üzerine bir hikayem olup olmadığını telgrafla sordular.On gün içinde İsviçre’ ye ulaştırmam isteniyordu.Benim böyle bir hikayem yoktu.Altı gün içinde “on ikiye bir …
Daha fazla oku“Özgürce düşleriniz olsun. İşte o zaman gündüzleri yıldızları görür, gökkuşağının üzerinden kayabilirsiniz”
Genç Kalemler öykü dizisinde bu hafta Genç Kalemlerimizden Ramazan Esmer’in “Öğretmen” öyküsüyle sizleri buluşturacağız. Ramazan Esmer bu öyküsünde Jane Austen ‘in Aşk ve Gurur adlı eserindeki şu giriş cümlesiden esinlendiği görülüyor: “Dünyaca kabul edilmiş bir gerçektir, hali vakti yerinde olan her bekar erkeğin mutlaka bir eşe ihtiyacı vardır.” İşte tam bu noktada öykü kahramanımızın meslek …
Daha fazla okuDüzensizlik İçindeki İhtişamlı Düzen – Barok Dünyasına Hoşgeldiniz
Barok kelimesi, İtalyanca düzensiz inci anlamına gelen barroco sözcüğünden türemiştir. Barok sözcüğü, birbirinden ayrı iki şeyi tanımlar; sanat tarihinde, Rönesans ile klasikçilik arasında kalan bir dönemi ve bütün çağlarda verilmiş bazı eserlerin tarzını. (via: Vikipedi) Bir düzen çabası olan barok görsel sanat, mimari ve edebiyat gibi bilim dallarına yön vermiş …
Daha fazla okuBulutların Bize Anlatmak İstedikleri Var
Doğallığın çekici geldiği yüzeysel hayatın en önemli unsuru etrafımızda gördüğümüz olgulara anlam yükleme çabamız. İşte bu fotoğraflar, kimisi dijital rötuş yapılmış olsa da bazısı o anın doğallığını ve dünyanın rastgelelikten öte bir amaç uğruna var olduğunun kanıtı. Etrafımızda gördüğümüz kişilik profilleri, deneyimlediğimiz yaşantılar veya benzetmeye çalıştığımız içsel çatışmalarımızın çevresinde; en …
Daha fazla okuKafalarda Çiçek Açtıran Çalışmaların Anımsattığı Şiirler
Fransız Sanat yönetmeni Cal Redback kafalara eklediği ağaçlarla değişik bir çalışmaya imza atmış. Genelde sakal üzerinde yapılan bu çalışmalar görmeye alışık olduğumuz Sakallarda Çiçek Modası gibi haberlere benzer. Çektiği fotoğraflara dijital rötüş ile eklemeler yaparak gerçeküstü çalışmalar elde eden sanatçı kafalara ağaç ekerek “kafa önemli aga!” mesajını verse de bazı çalışmalarında hüzün ön …
Daha fazla okuHarika 15 Kolaj Çalışmasıyla Modern Dünya’yı Anlamak
Şilili Sokak Sanatçısı Caiozzama yaptığı kolaj çalışmalarıyla modern dünyanın yüzeysel mutluluklarının altında yatan acı gerçeklerin altını çiziyor. Eleştiri oklarını markalar üzerinde yoğunlaştıran sanatçı kendine has kara mizahıyla kalın enselileri yerdiği bu müthiş çalışmaları bizleri de düşünmeye sevk ediyor.
Daha fazla oku