Edebiyat

Edebi yazılar, şiirler, öyküler ve edebiyat ile ilgili haberlerin bulunduğu kategori.

Aşkı Anlatan Yazarlardan 20 Şiir ve Alıntı

Daha önce yayınladığımız Sevgiliye Yazılan Şiirlerden 20 Muazzam Alıntı ve Sevgiliyi Özel Hissetirecek 7 Kült Şiir içeriklerine benzer bir derleme hazırladık. Çoğunlukla Türk şair ve yazarlardan oluşan bu derlemede: Ali Lidar, Şükrü Erbaş, Turgut Uyar, Sabahattin Ali, Sezai Karakoç, İbrahim Tenekeci, Alper Gencer gibi erkek yazar ve şairlerin yanında; Gülten Akın, Birhan Kesin, …

Sevgiliye Yazılan Şiirlerden 20 Muazzam Alıntı

Daha önce Sevgiliyi Özel Hissetirecek 7 Kült Şiir içeriğinde bahsettiğimiz şiirlerin ardından yeni bir seri ile karşınızdayız. Değerli şairlerimizin muazzam şiirlerinden derlediğimiz alıntılar ile sevgili, var oluş ve durum tasviri yapan 20 alıntı var bu yayınımızda.

7 Madde ile Aldığınız Nefesin Kalitesi Yaşamdaki Verimliliğiniz İçin Neden Önemlidir?

Dünyamızda yaşayan insanların yaklaşık yüzde sekseni kısıtlı nefes aldığı için yaşam kalitesi farkında olmadan olumsuz yönde etkileniyor. Evet yanlış duymadınız yüzde seksenlik bir kısma sahip olan insan nüfusu nefes alma kalitesinin düşüklüğü yüzünden verimsiz bir hayata mahkum. En şaşırtıcısı ise bu yüzde seksenlik kısım akciğer kapasitelerinin yaklaşık yüzde yirmi veya …

Kahve Kartonlarına Şiir ve Romanlardan Alıntılar Yazan Emre Yılmaz’dan 20+ Çalışma

Kahve kartonlarına ünlü isimlerin şiir, roman ve sözlerinden alıntılar yaparak muhteşem işlere imza atan Emre Yılmaz bu çalışmalarını instagram hesabından paylaşıyor. Edip Cansever, Orhan Veli Kanık, Turgut Uyar, Necip Fazıl Kısakürek, Ümit Yaşar Oğuzcan ve Didem Madak gibi kült şarilerin dizelerini bizlere yeniden anımsatan Emre Yılmaz’dan 20’den fazla şiir ve …

Aşkı, Sevgiliyi ve Yok Oluşu Anlatan 15 Şiir ve Pedro Tapa’dan Kadınsal İllüstrasyon Serisi

Yaptığı kadın ve çiçek illüstrasyonları ile gönüllerde taht kuran sanatçı Pedro Tapa‘nın sanat eserlerini; aşkı, sevgiyi ve yok oluşu anlatan 15 şiir ile harmanlayalım dedik. Dizelerin hayal dünyasında oluşturduğu görselliği, illüstrasyonlar ile betimleyen sanatçı Pedro Tapa çiçek ve kadını aynı karede resmederek muhteşem işlere imza atmış. Özellikle siyah beyaz illüstrasyonlarında …

22 Muhteşem Çalışma ile Fantastik Dünya Kadınına Şiirsel Bakış: ‘Anna Dittmann’

Amerika San Francisco merkezli sanatçı Anna Dittmann fantastik dünya kadınına yaptığı yorumlar ile muhteşem işlere imza atıyor. Yaptığı çalışmaların şiirselliği; kadını büyüleyici ikonlar, kelebek ve çiçeğe benzetişi ile gönüllerde taht kuran sanatçının 28 çalışmasını şiirlerden alıntılarla derledik. #1 Cemal Süreya’nın muhteşem şiiri Balzamin ile giriş yapalım. #2 Ne diyordu Süreya: ‘sen …

İmparatorluklar Yıkılır ve Tek Bir Dize Ayakta Kalır: 21 Mart Dünya Şiir Günü Kutlu Olsun

“Şiir gibi bakan kadınlar .. Şiirden anlayan adamları sevmeli .. Sevmeli ki.. Ziyan olmasın o mısralar ..” Ertuğrul Bayam   KÜÇÜK İSKENDER’DEN DÜNYA ŞİİR GÜNÜNE ÖZEL YAZI Yaşam insana ciddi seçenekler sunacak kadar bonkördür; bu seçeneklerin çoğu daha güzel, daha paylaşımcı, daha eşitlikçi bir gezegen hayali için yeterlidir aslında. Hırs, iktidar hevesi, …

“Beyaz Mantolu Adam” Oğuz Atay

Oğuz Atay  “Beyaz Mantolu Adam” adlı öyküsünde sıra dışı kahramanıyla var oluşu, insanı ve kalabalığı sorgulamıştır. Öyküsünde insanı ve kalabalığı sorgulayan Atay kendine, kendi emeğine, dünyaya ve yaşama yabancılaşmış, kapitalist pazarın bir unsuru olarak işleyen çarklardan biri haline gelmiş insanı anlatır. Meta kadar metalaşmayı, bu çarklardan biri olmayı reddeder. Tıpkı, …

Türkçeyi renk renk, nakış nakış dokuyan bir dil emekçisi: YAŞAR KEMAL

“Yaşar Kemal’in kelimeleri matbaa mürekkebi olarak sayfalara dökülmüyordu. Her kelimenin bir rengi vardı. Rengârenkti cümleleri. Üstelik sadece ana renkler değil, renkleri buluşturup öyle tonlar tasvir ediyordu ki, onun gözünden doğaya bakmak için her şeyimi veririm diye düşünüyordu insan. Mesela kırmızı sadece kırmızı değildi. Bir taşın kırmızısıydı, bir biber tarlasının rengiydi. …

Edebiyat ve Yemek

“Mutfak kültürü, bana birçok hikâye yazdırdı” (Mario Levi) Herhangi bir hikayede ya da romanda okursunuz o sahneyi. Karakterimiz yemek yer sevdikleriyle ya da tek başına. Ve o sahne iz bırakır aklınızda. Belki o an, orada olmak istediğinizden, belki de o sahne sizi kendi geçmişinize götürdüğünden… Esasında edebiyat geleneğimiz ‘gurme dokunuşlar’ …